Achtergrond artikelen

De 10 meest gestelde vragen en antwoorden over sneeuwkettingen

Top 10 vragen over sneeuwkettingen

Alles wat u moet weten over sneeuwkettingen

Het winterseizoen staat voor de deur en dat betekent ruim één miljoen Nederlanders zich klaar gaan maken voor een reis naar de wintersport. Een van de belangrijkste accessoires die je kunt hebben voor je auto in de sneeuw – en zeker in de alpengebieden – zijn sneeuwkettingen. In deze blog beantwoorden we tien veel gestelde vragen over sneeuwkettingen, zodat u goed voorbereid uw wintersportbestemming kan bereiken. Met de ruim 10 jaar ervaring op Sneeuwkettingen4u hebben wij honderden klanten gesproken en geholpen aan de juiste sneeuwkettingen, wij weten dus goed welke vragen er worden gesteld en hebben uiteraard het juiste antwoord.

1. Waarom sneeuwkettingen?

Wintersportliefhebbers vragen zich af waarom sneeuwkettingen belangrijk zijn. Sommige klanten zijn van mening dat met een goed paar winterbanden en een 4×4 men zich wel veilig door de winterse condities in landen als Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Frankrijk kunnen verplaatsen. Sterker nog, 1 op de 7 Nederlanders neemt niet eens sneeuwkettingen mee. Dat vinden wij erg onveilig en onverstandig. Waarom? Sneeuwkettingen zijn van cruciaal belang om de veiligheid op besneeuwde en ijzige wegen te waarborgen. Ze verbeteren de grip van uw voertuig en verminderen het risico op glijden en slippartijen. Bovendien verkorten sneeuwkettingen aanzienlijk de remweg. Iets waar een voertuig met vierwielaandrijving dus ook baadt bij heeft. Bovendien zijn sneeuwkettingen in de meeste wintersportlanden verplicht en kan het niet gebruiken van sneeuwkettingen leiden tot gevaarlijke situaties en boetes die kunnen oplopen tot maar liefst € 5000,-. Kortom, sneeuwkettingen zijn één van de belangrijkste accessoires die u dient in te pakken wanneer u vertrekt naar uw wintersportbestemming.

2. Zijn sneeuwkettingen verplicht?

Verkeersbord voor sneeuwkettingenplichtKort antwoord : ja. In landen als Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Duitsland en Zwitserland is het in sommige gebieden – en dat zijn juist die wintersportgebieden – verplicht om tijdens de winter sneeuwkettingen aan boord te hebben. Wilt u weten in welke landen welke regels gelden? Lees ons artikel over de regelgeving in het buitenland met betrekking tot sneeuwkettingen en winterbanden. Wanneer er op een weg staat aangegeven met een verkeersbord – veelal blauw / wit met daarop de afbeelding van sneeuwkettingen en een specifieke onder tekst – dan dienen deze ook te worden gemonteerd. Dit voor uw veiligheid en dat van de medeweggebruikers.

Wanneer u betrokken raakt in een ongeluk en u heeft geen sneeuwkettingen op de juiste banden van uw voertuig kan u zelfs aansprakelijk worden gesteld. Dit naast een eventuele boete. Ook wordt er regelmatig gecontroleerd. Wanneer u niet de juiste sneeuwkettingen heeft mag u niet meer verder rijden. Dat is balen! Voorkomen is dus beter dan genezen. Zorg dus voor de juiste sneeuwkettingen voor uw voertuig. Overigens mag u in Nederland geen sneeuwkettingen gebruiken. Dat is verboden.

3. Welke sneeuwkettingen passen?

Voor de wintersporters die begrijpen dat sneeuwkettingen een cruciaal onderdeel zijn van een veilige reis naar hun wintersportbestemming is de de meest gestelde : welke sneeuwkettingen heb ik nodig? Welke sneeuwkettingen passen? En welke sneeuwkettingen zijn geschikt voor mijn voertuig? En als mijn bandenmaat niet op de doos staat van de sneeuwkettingen, kan ik ze dan toch gebruiken? Daar hebben wij uiteraard het juiste antwoord op. Sneeuwkettingen worden over het algemeen ingedeeld in drie categorieën : personenwagens (tot 1350 kg), compact SUVs / EVs (tot 2000 kg) en SUVs (> 2000 kg). Het type sneeuwketting dat u nodig heeft is dus afhankelijk van het gewicht en de classificatie van uw voertuig.

Zoals u wellicht weet zijn kettingen in verschillende maten verkrijgbaar. Over het algemeen past een sneeuwketting type nummer op ongeveer 10 tot 15 verschillende bandenmaten. Per sneeuwketting zijn er ook ongeveer 10 tot 15 verschillende maten. Hoe groter het wiel, hoe groter de ketting. De maten van de sneeuwketting zijn dus afhankelijk van de bandenmaat. Wanneer er op de verpakking van de ketting uw bandenmaat niet wordt genoemd is deze niet toe te passen op uw wielen. Ze zijn dan te groot of te klein. Wilt u weten hoe u uw bandenmaat kunt vinden? Ook hier hebben wij instructies voor uitgewerkt.

Naast de gewicht dat de ketting kan hebben en de bandenmaat is het van belang dat de sneeuwketting niet te veel ruimte in neemt aan de achterzijde van het wiel. Deze ruimte, veelal de binnenspeling of wielkastruimte genoemd, is specifiek per voertuig en per bandenmaat. Over het algemeen geldt, hoe groter de inchmaat van de band en hoe breder de band, hoe kleiner deze beschikbare ruimte is. Op Sneeuwkettingen4u hebben wij per auto merk, model en bandenmaat uitgewerkt welke sneeuwkettingen passen. Daarnaast hebben wij een sneeuwkettingen adviesmodule. Daarmee kunt u precies zien welke kettingen geschikt zijn. Dit hebben we niet alleen uitgewerkt voor personenwagens, SUVs, elektrische voertuigen maar ook voor het gebruik van sneeuwkettingen voor campers.

Voorbeeld van een label van een sneeuwketting met de daarbij horende bandenmatenOp de verpakking van de sneeuwkettingen, veelal een plastic koffer of tas, staat een tabel opgenomen met de bandenmaten waarop de specifieke serie sneeuwkettingen kunnen worden toegepast. Staat uw bandenmaat er niet bij? Dan kunnen de sneeuwkettingen meestal niet worden toegepast. De kans is groot dat de sneeuwkettingen te klein of te groot zijn en u dus een andere serie nodig heeft die geschikt is voor uw (nieuwe) bandenmaat. De bandenmaat wordt altijd uitgedrukt in de hoogte, breedte en de velgmaat (vb. 205/55 R16). Hiernaast ziet u een overzicht van zo’n label, in dit geval van de König CG-9 102. Het nummer 102 is daarbij het serienummer van de sneeuwketting. Er zijn dus meerdere serienummers per sneeuwketting beschikbaar. Op Sneeuwkettingen4u hebben wij het u makkelijker gemaakt. U kunt per product en in onze diverse zoek en adviesmodules, uw bandenmaat opgeven. Wij zoeken dan automatisch de juiste sneeuwketting. Op de productpagina, die niet per serie is maar per type sneeuwketting (König CG-9 bijvoorbeeld) selecteert u vervolgens uw bandenmaat. Ons systeem zoekt dan de passende serie bij deze bandenmaat, zo hoeft u dus niet allerlei toepassingslijsten door te nemen. Wel zo gemakkelijk.

In het instructieboekje van uw voertuig is altijd een apart hoofdstuk opgenomen over sneeuwkettingen. Helaas wordt daarin erg vaak verwezen naar de garage die veelal geen antwoord kunnen geven op de vraag welke sneeuwkettingen precies passen op uw voertuig. Wij weten die gelukkig wel en adviseren dan ook dagelijks in het wintersportseizoen diverse garagisten. Staat er in het instructieboekje dat op uw bandenmaat geen sneeuwkettingen kunnen worden gemonteerd? Of wordt er aangegeven dat u halve of externe kettingen nodig heeft? Dan zijn de zogenoemde loopvlaksneeuwkettingen de ideale uitkomst. Dit type kettingen neemt geen ruimte in aan de achterkant van het wiel en kan daarmee dus ook geen schade toebrengen aan de wielophanging en/of carrosserie.

4. Hoe moet ik sneeuwkettingen omleggen?

Sneeuwkettingen omleggen en monteren is tegenwoordig, afhankelijk van het type sneeuwketting dat u heeft, een stuk eenvoudiger geworden. Er is veel innovatie en ontwikkeling geweest om het plaatsen van sneeuwkettingen te vereenvoudigen. Op sneeuwkettingen4u hebben wij bij alle producten die wij verkopen montage en demontage video’s opgenomen. Dit geldt in ieder geval voor de merken König, Pewag, RÜD en Weissenfels, dit zijn tevens de meest verkochte merken. Ook hebben wij de montagehandleidingen van onze producten online beschikbaar. Download deze en sla deze op op uw smartphone. Zo heeft u altijd een handleiding bij de hand. Probeer nadat uw sneeuwkettingen heeft gekocht thuis, in het licht en zonder sneeuw, eens te oefenen. Het monteren van sneeuwkettingen kan een uitdaging zijn als u het nog nooit hebt gedaan. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen, maar over het algemeen zijn de stappen als volgt:

1. Parkeer de auto op een veilige plek, liefst op een vlakke ondergrond.
2. Plaats de kettingen over de banden.
3. Bevestig de kettingen volgens de instructies van de fabrikant.
4. Span de kettingen aan en zorg ervoor dat ze goed op hun plek zitten.

Deze laatste stap is bij zelfspannende sneeuwkettingen en loopvlaksneeuwkettingen niet meer nodig. Bovendien zijn de zelfspannende sneeuwkettingen veelal voorzien van een micro regulatiesysteem waardoor er veel minder trillingen zijn tijdens het rijden. Dat brengt ons gelijk naar de volgende vraag.

5. Hoe hard mag ik rijden met sneeuwkettingen? Wat is de maximum snelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen?

De maximumsnelheid met sneeuwkettingen varieert tussen de 30 km/u en 50 km/u, maar in de meeste gevallen wordt geadviseerd om echt niet harder te rijden dan 50 km/u. Ondanks dat sneeuwkettingen een zeer positief effect hebben op het verkorten van de remweg en het verbeteren van de grip is het niet aanbevolen harder dan 50 km/u te rijden met sneeuwkettingen. Wij begrijpen dat u graag snel op uw bestemming wenst aan te komen maar veiligheid boven alles.

6. Hoe gebruikt ik sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen worden gebruikt om de grip van uw auto op besneeuwde of gladde wegen te verbeteren. U monteert de sneeuwkettingen wanneer u te weinig grip heeft of wanneer er is aangegeven dat u sneeuwkettingen dient te monteren. Sommige wintersporters laten de kettingen zitten tijdens hun wintersport. Dat scheelt een hoop gedoe met de montage. De kettingen moeten meestal worden gemonteerd op de aangedreven wielen maar dit kan per voertuig variëren. Dat brengt ons opnieuw naar een volgende vraag.

7. Sneeuwkettingen : op welke wielen mag ik sneeuwkettingen monteren?

Sneeuwkettingen moeten meestal worden gemonteerd op de aangedreven wielen van uw voertuig. Er heerst enige verwarring bij de montage van sneeuwkettingen bij 4×4 / vierwiel aangedreven voertuigen. Sommige websites adviseren – onterecht – dat sneeuwkettingen op alle vier de wielen dienen worden geplaatst. Dat is geenszins het geval en is echt afhankelijk van het type voertuig. Sterker nog, het plaatsen van sneeuwkettingen op de wielen waarop deze niet mogen worden gemonteerd kan tot schade leiden aan het voertuig. Het gebruik van twee paar sneeuwkettingen zien wij eigenlijk alleen in extreme uitzonderingen bij bijvoorbeeld sportwagens en bijzondere modellen. Dit is zelfs een van de redenen geweest om het toevoegen van meerdere producten op onze webshop dicht te zetten. Wij verkopen natuurlijk graag sneeuwkettingen maar vinden het belangrijker dat onze klanten schadevrij hun wintersportbestemming weten te bereiken.

Onze sneeuwketting adviesmodule geeft niet aan of de sneeuwkettingen voor of achter dienen te worden gemonteerd. Onze sneeuwkettingen adviespagina’s per voertuig wel. Tevens is deze informatie altijd beschikbaar in het instructieboekje van uw voertuig. In sommige gevallen is het zelfs zo dat sneeuwkettingen niet mogen worden gemonteerd op de aangedreven wielen – vooral bij achterwiel aandrijving. Wij zien uitzonderingen voor sommige model van de BMW, Porsche en Mercedes-Benz. Raadpleeg dus altijd de handleiding van uw voertuig. Deze zijn meestal online beschikbaar. Uiteraard kunt u ook contact zoeken met onze sneeuwketting experts of via onze live-chat.

8. Waar kunt u sneeuwkettingen huren of kopen?

Met de opkomst van het internet en de daaraan gerelateerde webshops is het kopen van sneeuwkettingen of huren van sneeuwkettingen een stuk eenvoudiger geworden. Er zijn diverse webwinkels en verhuurbedrijven op het internet actief. Op Sneeuwkettingen4u verkopen wij alleen sneeuwkettingen. Wij bieden het huren van sneeuwkettingen niet aan omdat dit doorgaans – volgens onze perceptie – niet alleen een desinvestering is maar tevens veel tijd kost. Bij het huren van sneeuwkettingen dient u deze af te halen, borg te betalen en weer terug te brengen. Bovendien zijn de kettingen niet nieuw, heeft u geen mogelijkheid om ervaring op te doen met de montage en hebben sneeuwkettingen, wanneer u deze koopt, ook nog een flinke restwaarde. Deze kunt u dus altijd nog kwijt op de tweedehands markt. Wij hebben een artikel gemaakt waarin we de voor- en nadelen van het huren van sneeuwkettingen op een rij hebben gezet. Op Sneeuwkettingen4u hebben we een aantrekkelijk geprijsd aanbod sneeuwkettingen die u super eenvoudig online kan bestellen. U hoeft de deur niet uit en de sneeuwkettingen worden snel – veelal binnen 1 werkdag – geleverd. Dus waar kunt u het beste sneeuwkettingen kopen? Bij Sneeuwkettingen4u natuurlijk! Met onze uitgebreide garantie, deskundig advies, scherpe prijzen, laagste prijsgarantie en snelle levertijd hoeft u dus niet verder te zoeken.

9. Zijn sneeuwsokken een geschikt alternatief voor sneeuwkettingen?

Sneeuwsokken – ook wel sokkettingen genoemd – zijn gemaakt van een speciale vorm van textiel en bieden zeker hulp bij de grip, tractie en het verkorten van de remweg. Ze hebben een belangrijk nadeel en dat is dat ze niet erg duurzaam zijn. Na enkele kilometers zijn ze goed versleten. Bovendien zijn de sneeuwsokken niet toegestaan als alternatief in sommige landen en voldoen ze daarmee niet aan de sneeuwkettingenplicht. Er wordt vaak aangegeven dat ze gemakkelijker zijn te monteren dan conventionele sneeuwkettingen. Hoewel dit is sommige gevallen absoluut waar is zijn ze echter heel erg lastig te monteren in diepe sneeuw. Tevens kunnen ze bevriezen. Wij hebben de voor- en nadelen van sneeuwsokken naast elkaar gezet in een zeer uitgebreid artikel. De korte samenvatting van het artikel? Leuk voor in Nederland maar niet geschikt als alternatief. Sterker nog, ondanks de hoge vraag naar dit type tractiehulpmiddelen hebben wij besloten ze niet te verkopen en op te nemen in ons assortiment omdat wij er simpelweg niet achterstaan. Nogmaals, wij verkopen natuurlijk graag maar vinden het belangrijker dat onze klanten schadevrij hun wintersportbestemming weten te bereiken.

10. Welke sneeuwkettingen zijn de beste?

De keuze voor de beste sneeuwkettingen is subjectief en hangt af van uw specifieke behoeften en budget. Er zijn diverse overwegingen die u kunt meenemen in de aanschaf van sneeuwkettingen. Aspecten die zwaar wegen zijn o.a. het montagegemak, velgenbescherming, prestaties op sneeuw en ijs, voertuigcompatibiliteit, duurzaamheid, garantie en natuurlijk de prijs. Kwalitatieve merken zijn o.a. Pewag, König, Weissenfels en RÜD. Binnen dit aanbod merken zijn er diverse opties mogelijk. Van traditionele sneeuwkettingen, die handmatig dienen te worden nagespannen en zonder velgenbescherming, tot automatisch te spannen sneeuwkettingen met microregulatie en volledige velgenbescherming. De fabrikanten van de sneeuwkettingen hebben diverse innovaties doorgevoerd en staan zeker niet stil.

De loopvlaksneeuwkettingen bieden over het algemeen de beste mix van de eerder genoemde aspecten. König, voorheel Thule, biedt zeer kwalitatieve sneeuwkettingen tegen een zeer scherpe prijs. Daarmee zijn ze goedkoper dan Pewag en de modellen van RÜD zonder daarbij in te boeten op kwaliteit. De keuze van een sneeuwketting blijft persoonlijk waarin wij natuurlijk graag adviseren. De meeste sneeuwkettingen tests zijn enigszins gedateerd. Of deze nu zijn van de ANWB, ADAC of andere instanties, de meest recente en innovatieve sneeuwkettingen zijn daarin niet mee genomen. Wij adviseren echter altijd te kiezen voor een sneeuwketting met een automatische spanner. Dit maakt de montage een stuk eenvoudiger. Tevens hoeft u niet te stoppen op een mogelijk gevaarlijk punt op de bergpas om de kettingen na te spannen. De meerprijs is beperkt maar het comfort is zeker de moeite waard. Omdat wij voor elke ketting ook montage video’s beschikbaar hebben kunt u deze ook bekijken. Dan weet u wat u te wachten staan wanneer u ze gaan gebruiken.

Wilt u een persoonlijk advies? Neem dan zeker contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden afhankelijk van uw budget, voertuig en wensen.

Met deze antwoorden op veel gestelde vragen over sneeuwkettingen ben je goed voorbereid om veilig en met vertrouwen de winterse wegen te trotseren. Vergeet niet om uw sneeuwkettingen vooraf te testen. Oefening baart kunst en spieken mag. Vergeet onze montage en demontage video’s niet te bekijken. Dan kunt u met het volste vertrouwen op reis. Uiteraard hopen wij dat u op onze shop een mooie set sneeuwkettingen weet te vinden, wij wensen u bij voorbaat veilige reizen!